Τώρα πλέον που η κυνηγετική περίοδος έχει λήξει, όλοι σχεδόν οι κυνηγοί έχουν καθαρίσει και λαδώσει τα όπλα τους για να τα αποθηκεύσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, που θα τα ξαναπάρουν στα χέρια τους για το ξεκίνημα της νέας περιόδου. Πολλοί, αυτούς τους νεκρούς κυνηγετικά μήνες, επιδίδονται στο ψάρεμα με ψαροντούφεκο (κυνήγι κι αυτό), ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που θα πάρουν το όπλο τους ας είναι καθαρισμένο – για να επισκεφτούν το πλησιέστερο σκοπευτήριο. Ενώ κατά βάθος όλοι γνωρίζουν λίγο-πολύ τα οφέλη στο κυνήγι από την εξάσκηση που θα κάνουν στο σκοπευτήριο, ειδικά αν πηγαίνουν μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δεκαπέντε μέρες, προφασίζονται αστείες δικαιολογίες για να μην πάνε. Ακούγονται διάφορα φαιδρά: «δεν είναι κυνήγι τα πιατάκια», «άλλο το πουλί κι άλλο το πιατάκι», «σιγά μην πάω εκεί να ρίχνω φυσίγγια», «εγώ στο κυνήγι είμαι το πρώτο τουφέκι, δεν χρειάζομαι εξάσκηση», «δεν έχω σκοπευτικό όπλο» και άλλες περίτεχνες υπεκφυγές, που μόνο γραφικές μπορούν να φανούν σε κάποιον που έχει γνωρίσει την χρησιμότητα του σκοπευτηρίου σε σχέση με τις κυνηγετικές βολές. Θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε μόνο εκείνον που είναι σε τόσο κακή οικονομική κατάσταση, ώστε να μην μπορεί να διαθέσει ένα μικρό ποσό (30 ευρώ) το μήνα, που είναι η αξία 2 προπονήσεων μηνιαίως. Αν δεν μπορεί να διαθέσει αυτά για τον ίδιο του τον εαυτό, για να γίνει καλύτερος στην αγαπημένη του δραστηριότητα, το κυνήγι και για να ψυχαγωγηθεί, τότε αυτό το άρθρο δεν τον ενδιαφέρει. Όμως, αυτός πως μπορεί να πηγαίνει για ψάρεμα την άνοιξη και το καλοκαίρι ή πώς μπορεί να πηγαίνει εκείνες τις κυνηγετικές εξόδους του Σαββατοκύριακου τον χειμώνα, που όλοι γνωρίζουν πόσο στοιχίζουν;
Είμαι πεπεισμένος ότι η μη ενασχόληση του κυνηγού με το σκοπευτήριο τη σημερινή εποχή, είναι θέμα αλαζονικής νοοτροπίας, κακής πληροφόρησης, παρά χρημάτων. Η παραπληροφόρηση και ο φόβος ενός πληγωμένου εγωισμού, κρατούν τον κυνηγό μακριά από τα σκοπευτήρια και του στερούν όλα τα χρήσιμα στοιχεία που θα αποκόμιζε από την εξάσκηση με το όπλο του. Όταν βέβαια λέω με το όπλο του, κυριολεκτώ! Δεν χρειάζεται κάποιος να μπει σε επιπρόσθετα έξοδα ώστε να αγοράσει ένα ειδικό σκοπευτικό όπλο, αν δεν ενδιαφέρεται να κάνει πρωταθλητισμό και τον ενδιαφέρει μόνο η ψυχαγωγία και η κυνηγετική του προπόνηση. Με το όπλο που χρησιμοποιεί στο κυνήγι, που δεν είναι απαραίτητο να είναι δίκανο αλληλεπίθετο, αυτό το αυτογεμές (καραμπίνα) που διαθέτει, μπορεί στο πεδίο του skeet και του sporting να κάνει εξάσκηση με βολές που θα τον βοηθήσουν στο κυνήγι. Μόνο το skeet και το sporting έχουν εκείνη την ποικιλία βολών που θα χρειαστεί ο κυνηγός όταν θα ανοίξει πάλι η κυνηγετική περίοδος, ενώ η χρησιμότητα της εξάσκησης με αυτό το όπλο που κυνηγά είναι τεράστια. Θα αναπτύξει τέτοια δεξιοτεχνία στη χρήση του, που ποτέ δεν θα αποκτούσε μόνο από το κυνήγι. Βέβαια, υπάρχουν κάποια εφόδια αξεσουάρ, που θα πρέπει ο κυνηγός να αποκτήσει, διότι το σκοπευτήριο δεν είναι κυνηγότοπος. Το να εμφανίζεται κάποιος με στολή παραλλαγής από την κορυφή ως τα νύχια, λες και είναι Ράμπο, λες και πάει για παπιά ή φάσες, είναι λανθασμένη επιλογή και θα προκαλέσει κακή εντύπωση. Ένα πρόχειρο ντύσιμο περιπάτου, όπως συνήθως κάνουμε όταν πάμε βόλτα είναι το καλύτερο. Αυτά τα εφόδια κρίνονται ως απαραίτητα για την έστω και περιστασιακή ενασχόληση του κυνηγού με το σκοπευτήριο και είναι: 1) οι ωτασπίδες, 2) τα γυαλιά, 3) το καπέλο και 4) το γιλέκο.
Ωτασπίδες
Υπάρχουν πολλών ειδών προστατευτικά ακοής για σκοπευτές, όχι μόνο στα μαγαζιά κυνηγετικών ειδών, αλλά και στα βιομηχανικά είδη, όπως και στα φαρμακεία. Υπάρχουν κάποιοι, που βλακωδώς διατείνονται ότι «εμένα μου αρέσει να ακούω τις τουφεκιές, δεν θέλω ωτασπίδες». Αυτοί δεν ξέρουν ότι στο σκοπευτήριο η επιβάρυνση από τις τουφεκιές είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στον κυνηγότοπο και δρα αθροιστικά στ’ αυτιά μας, σε βαθμό που, αν δεν χρησιμοποιούμε ωτασπίδες, αργά αλλά σταθερά μειώνεται η ακοή. Θα καταλάβετε την σοβαρότητα της κατάστασης αν σκεφτείτε ότι κάθε απόγευμα σε ένα σκοπευτήριο πέφτουν εκατοντάδες τουφεκιές, που επιβαρύνουν με πολλά ντεσιμπέλ τα απροστάτευτα αυτιά. Ένα λοιπόν ζευγάρι ωτασπίδες, είναι απαραίτητο και θα τα βρούμε σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, ποιοτήτων και τιμών.
Γυαλιά
Τα γυαλιά στο σκοπευτήριο θα πρέπει να τα φοράει κάποιος όταν ρίχνει στον βατήρα σαν μέσο προστασίας και όχι για φιγούρα ή από μόδα. Βασικά παρέχουν προστασία από τα κατάλοιπα και τον καπνό της πυρίτιδας όταν απορρίπτεται ο κάλυκας από την πλαϊνή θυρίδα της καραμπίνας ή από τους εξολκείς του δίκανου. Επίσης, όταν ο αέρας είναι δυνατός και κόντρα, τα αέρια από το στόμιο, μετά την τουφεκιά, έρχονται πίσω προς το πρόσωπο. Ακόμη, τα γυαλιά προστατεύουν από πολύ μικρά κομματάκια ενός σπασμένου δίσκου του skeet ή του sporting που τουφεκίσαμε κοντά. Σκεφτείτε ότι στα σκοπευτήρια του εξωτερικού δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μπει ή να ρίξει στο βατήρα χωρίς να φορά ωτασπίδες και γυαλιά. Ακόμη και τα διορθωτικά γυαλιά μυωπίας ή αστιγματισμού που κάποιος φοράει αναγκαστικά, κάνουν για το σκοπευτήριο γιατί παρέχουν προστασία. Τώρα, αν τυχόν κάποιος φοράει φακούς επαφής, η αγορά σκοπευτικών γυαλιών είναι απολύτως απαραίτητη, μπορεί από τα κατάλοιπα και τα σωματίδια να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Συνέβη πρόσφατα σε έναν αρχάριο σκοπευτή όταν έριχνε με αέρα στο σκοπευτήριο Ελευσίνας να μπει σωματίδιο από τα κατάλοιπα της βολής στο δεξί του μάτι και μέχρι να πάει να βγάλει τον φακό επαφής, του δημιούργησε αμυχή στον κερατοειδή.
Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό εφόδιο ένα καλό ζευγάρι σκοπευτικών γυαλιών σε σχήμα μάσκας ή κλασικό. Είναι θέμα προστασίας των ματιών μας και δεν πρέπει να τσιγκουνευτούμε, πρέπει να πάρουμε κάτι καλό, γιατί θα μας μείνει για χρόνια και επίσης θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και στο κυνήγι. Όλα τα καλής ποιότητος σκοπευτικά γυαλιά διαθέτουν ανταλλάξιμους φακούς, διαφορετικών αποχρώσεων, που ο κάθε ένας έχει την χρησιμότητά του. Δεν είναι για φιγούρα, χρησιμεύουν στο να διακρίνει ο σκοπευτής καλύτερα το χρώμα του δίσκου (πορτοκαλί), ανάλογα με το φόντο του σκοπευτηρίου και ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν (ηλιοφάνεια, συννεφιά, ομίχλη, κ.λ.π.) Συνήθως προσφέρονται σε σετ με τρία βασικά χρώματα γυαλιών: καφέ, κίτρινο και πορτοκαλί ή κόκκινο-ροζέ. Βέβαια, υπάρχουν εκτός από αυτά τα τρία βασικά χρώματα και άλλα, λιγότερο δημοφιλή χρώματα για λεπτομερέστερη χρήση, καθώς επίσης και το ουδέτερο-λευκό χρώμα, που είναι μόνο προστασίας. Αγοράζοντας λοιπόν κάποιος ένα σετ τέτοιων σκοπευτικών γυαλιών με τα βασικά χρώματα μπορεί να χρησιμοποιεί στο σκοπευτήριο τα πορτοκαλί ή κόκκινα που τονίζουν το χρώμα του δίσκου σε φόντο που έχει βλάστηση, τα καφέ με ηλιοφάνεια σε φόντο ουρανό και τα κίτρινα σε βαριά συννεφιά ή όταν σουρουπώνει, που μειώνεται ο φωτισμός. Τα καφέ και τα κίτρινα μάλιστα είναι πολύ χρήσιμα και στο κυνήγι, γιατί λόγω της ποιότητας και της ανθεκτικότητας που διαθέτουν μπορούν να σώσουν τα μάτια μας από τα σκάγια κάποιου απρόσεκτου, που τουφέκισε χαμηλά, χωρίς να δει τι υπάρχει στο βάθος πίσω από το πουλί. Προσωπικά, χρησιμοποιώ πάντα γυαλιά στο σκοπευτήριο και στο κυνήγι.
Καπέλο
Είναι ίσως το μοναδικό εφόδιο που χρησιμοποιούν οι σκοπευτές και οι κυνηγοί κατά κόρον και το οποίο χρησιμεύει στο να μην εμποδίζει ο ήλιος ειδικά αν τον έχουμε κόντρα τον σκοπευτή να δει καθαρά το δίσκο. Εκτός αυτού όμως χρησιμεύει στο σκοπευτήριο ως μέσο προστασίας από τα κομματάκια σπασμένων δίσκων που έρχονται από άλλο διπλανό πεδίο (σταντ) ή από το ίδιο, αν ρίχνει sporting ή skeet ο διπλανός από εμάς σκοπευτής. Τα κομμάτια του σπασμένου δίσκου διαθέτουν κοφτερές γωνίες και καθώς έρχονται από ψηλά με ορμή, είναι εύκολο να δημιουργήσουν πληγή σε ένα απροστάτευτο κεφάλι.
Γιλέκο
Το κυνηγετικό μας γιλέκο σε χρώμα χακί ή παραλλαγής ή πορτοκαλί, με τις φυσιγγιοθήκες και την σακούλα των θηραμάτων πίσω, ενώ είναι απαραίτητο στον κυνηγότοπο, είναι αστείο και άκομψο μέσα στον βατήρα ενός σκοπευτηρίου. Ούτε βέβαια και η εικόνα του κυνηγού να «σέρνει» ένα κουτί φυσίγγια με τα χέρια από βατήρα σε βατήρα είναι η πιο όμορφη. Τα σκοπευτικά γιλέκα είναι ειδικά σχεδιασμένα, με τσέπες εύχρηστες και ευρύχωρες για τα φυσίγγια, είναι από λεπτό βαμβακερό ύφασμα, ώστε να μην μας ζεσταίνουν τους θερινούς μήνες και πολλά από αυτά έχουν δίχτυ εξαερισμού για την πλάτη.
Στους ώμους, εκεί που επωμίζουμε, διαθέτουν ενισχύσεις με βάτα ή δέρμα, για να γλιστρά το κοντάκι και να ανεβαίνει στη θέση επώμισης εύκολα. Σκεφτείτε ότι πολλοί έχουν δύο-τρία κυνηγετικά γιλέκα και κανένα σκοπευτικό. Το να έχουμε ένα λιγότερο κυνηγετικό και να πάρουμε ένα σκοπευτικό που μία φορά θα το πάρουμε θα μας είναι χρησιμότερο. Το να πάμε στο σκοπευτήριο να εξασκηθούμε με τα εφόδια που αναφέραμε, δείχνουν σοβαρότητα, ευπρέπεια και πάνω απ’ όλα σεβασμό προς τον ίδιο μας τον εαυτό.